Co trzeba wiedzieć o chętnie konsumowanych u nas ziemniakach?

Artykuły

Kartofle zjadamy z reguły kilka razy na tydzień. Są i tacy, którzy są w stanie jeść je bez żadnych dodatków. Ziemniaki są tak popularne, że można dojść do wniosku, że znamy jest na wskroś. A tak naprawdę w powszechnej opinii pojawia się duża liczba nieprawidłowych wierzeń odnośnie tego popularnego elementu obiadu. Co więc powinieneś wiedzieć o kartoflach?


ziemniaki
Author: Frank Steiner
Source: http://www.flickr.com
Pierwsza ważna informacja jest taka, że kartofle nie są tak bardzo kaloryczne, jak możesz przypuszczać. Dużo ludzi unika spożywania kartofli, kiedy ma zamiar zrzucić parę kilo. Zwykle ziemniaki nie są wliczane do odchudzającej diety. Tymczasem wcale nie posiadają one tak dużej liczby kilokalorii. Szacuje się, że jest to jedynie 70kcal w 100 g. Problem w tym, iż ziemniaki zazwyczaj zjadamy z sosami – i to te składniki są odpowiedzialne za nadmiarowe kilogramy.


Do tego ziemniaki mają dużo wartościowych witamin oraz innych składników. Przede wszystkim, są źródłem potasu oraz magnezu. Ponadto znajdziesz w nich żelazo i fosfor a także wapń. Tego rodzaju składniki powodują, że ziemniaki regulują ciśnienie krwi, jak i również wzmacniają kości. Ziemniaki mogą również uregulować metabolizm (przeczytaj nasze wskazówki). Są lekkostrawne i wpływają dobrze na pracę układu pokarmowego. Posiadają też cenny błonnik, który jest odpowiedzialny regulowanie działania jelit.


ziemniaki
Author: Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer
Source: http://www.flickr.com
Ze wszystkich tych cennych mikroelementów jesteś w stanie jednak skorzystać jedynie wtedy, kiedy właściwie przyrządzisz ziemniaki. Dobrze jest mieć na uwadze, że szczególnie dużo cennych składników w kartoflach znajduje się od razu pod skórką. Dlatego najlepiej powoli obierać. Najlepiej tak cienko jak tylko się da. Wówczas jest najbardziej możliwe że posiłek okaże się źródłem wartościowych składników. Miej na uwadze również, by nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej pokroić ziemniaki w równe kawałki, a warzywa ugotują się równomiernie.