Czemu owady są tak niebezpieczne dla przechowywanych zbóż, podstawowe metody ich pozbywania się.
Artykuły
Posted by addmean on Friday, 12 August 2022
Owady potrafią dokonać naprawdę sporych zniszczeń w żywności, którą się przechowuje, dlatego też wykorzystuje się różne metody aby je wyeliminować. Nawet jeśli będzie się to wiązać z użyciem różnych środków chemicznych, to tego typu operacje będą konieczne, aby nie dopuścić do ogromnych strat w zapasach. Na przykład przy zbożach zabiegiem tego typu jest fumigacja, potocznie również nazywana gazowaniem.
Ma ona za zadanie wyeliminowanie głównych szkodników które żerują na zbożach, czyli wołka, trojszyka czy rozkruszka. Stosuje się do tego kilka różnych substancji, które skutecznie eliminują owady, a jednocześnie ich użycie nie wpływa na jakość zboża (fumigacja zboża z Ratmar).
Hej, sprawdź to etykiety samoprzylepne na kosmetyki, jeśli jeszcze nie dotarła do Ciebie wiadomość o tej ciekawej stronie a upewnisz się, że jest ona dla Ciebie bardzo ciekawa.
Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, przy fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz bardzo dobrze będzie penetrował najmniejsze nawet zakamarki i dociera pomiędzy ziarna, w skuteczny sposób eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po wykonaniu całego procesu starczy wszystko dokładnie przewietrzyć, żeby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.
Aktualnie najczęściej używanym preparatem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża przebiegać musi w szczelnych, zamkniętych pomieszczeniach, więc dokładne ich przygotowanie będzie jednym z najważniejszych etapów całej operacji. Ewentualne nieszczelnie miejsca nie tylko obniżyłyby skuteczność gazowania, ale również mogłyby być niebezpieczne dla pracowników. Przy różnych rodzajach obiektów wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu całego obiektu przystąpić można do samego procesu gazowania. W tym celu w środku daje się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.
Hej, sprawdź to etykiety samoprzylepne na kosmetyki, jeśli jeszcze nie dotarła do Ciebie wiadomość o tej ciekawej stronie a upewnisz się, że jest ona dla Ciebie bardzo ciekawa.
Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, przy fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, dzięki czemu jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz bardzo dobrze będzie penetrował najmniejsze nawet zakamarki i dociera pomiędzy ziarna, w skuteczny sposób eliminując wszystkie niepotrzebne owady. A po wykonaniu całego procesu starczy wszystko dokładnie przewietrzyć, żeby rozwiązać kompleksowo problem ze szkodnikami.
Aktualnie najczęściej używanym preparatem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że bardzo łatwo się go stosuje. Fumigacja zboża przebiegać musi w szczelnych, zamkniętych pomieszczeniach, więc dokładne ich przygotowanie będzie jednym z najważniejszych etapów całej operacji. Ewentualne nieszczelnie miejsca nie tylko obniżyłyby skuteczność gazowania, ale również mogłyby być niebezpieczne dla pracowników. Przy różnych rodzajach obiektów wykorzystuje się różne typy uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po dokładnym uszczelnieniu i zabezpieczeniu całego obiektu przystąpić można do samego procesu gazowania. W tym celu w środku daje się pojemniki z gazem i zaczyna jego emisję.

Author: Joao Bento
Source: http://www.flickr.com
Podczas całości procesu należy regularnie sprawdzać stężenie czynnika i w razie konieczności zmieniać jego poziom. Po określonym czasie trzeba wykonać odwietrzanie, które polega na pozbyciu się całego gazu ze środka obiektu (Ratmar Zakład Usług D.D.D).