Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/e-sekator.pl/includes/menu.inc).

Czy kupowanie brykietu kominkowego do swojego kominka to dobry wybór?

Artykuły

Kominki są montowane niemal w każdym mieszkaniu. Dla niektórych to tylko ozdoba domu, ale większa część osób wykorzystuje go do ogrzewania salonu lub całego mieszkania. Selekcja kominka do złożona sprawa, ale jeszcze istotniejszy jest dobór odpowiedniego paliwa.

kominek
Author: Jarosław Pocztarski
Source: http://www.flickr.com
Polska jest jednym z bardziej znaczących wytwórców brykietów kominkowych w Europie i właśnie w naszym kraju można natrafić ogromną ich ilość. Wielu początkujących użytkowników kominków zadaje sobie pytanie, czy stosować brykiet? Każdy rodzaj paliwa ma swoje zalety, dlatego powinno przyjrzeć się temu, co jest dostępne na rynku. Brykiety drzewne wyrabiane są z rozdrobnionych odpadów drzewnych takich jak wióry, które są ubijane pod ogromnym ciśnieniem. Brykietowanie następuje w prasach hydraulicznych lub mechanicznych. To właśnie prasa brykietująca rozstrzyga o kształcie brykietu.

Jeżeli po zapoznaniu się z tym tekstem uważasz, że warto byłoby głębiej poznać to zagadnienie, to jeszcze zerknij tu (http://smartvent.pl/smartbox/ecobox/).

Spoiwem dla brykietu jest lignina, substancja znajdująca się w drewnie, która wydobywa się pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. W brykiecie nie znajdziemy więc syntetycznych substancji klejących. Największą wartość handlową mają brykiety produkowane z naturalnego drewna, ale do produkcji brykietów z biomasy może być zużytkowany każdy gatunek opadów pochodzenia roślinnego m.in. łuski gryki, łuski słonecznika, słoma lniana, konopna lub rzepakowa, a nawet zwykła słoma i siano.



Dużą zaletą brykietu jest jego nieznaczna zawartość wilgoci, co sprawia, że wartość opałowa brykietu kominkowego jest znaczniejsza niż w przypadku drewna opałowego. Spalanie tego paliwa odbywa się pomału i etapowo, ponieważ materiał jest intensywnie zagęszczony w stosunku do objętości. Wysoka kaloryczność to zaleta brykietów. Brykiet kominkowy charakteryzuje się też prostotą dozowania, bezpieczeństwem i wygodą wykorzystywania, miarowym przebiegiem temperatury w trakcie palenia, żarem utrzymującym się o wiele dłużej niż w przypadku drewna, śladową ilością popiołu. Brykiet kominkowy także bez problemu kupimy prawie wszędzie – w sklepie, w markecie, w składzie opału, a nawet online z przesyłką do domu. Skondensowana forma daje możliwość estetycznego zapakowania i łatwość składowania, bez strachu, że paliwo zniszczy się.

Do pomniejszych mocnych stron brykietu kominkowego warto dodać estetykę – brykiet nie brudzi rąk, nie wytwarza smolistego osadu po zewnętrznej stronie szyby, nie pozostawia niedopalonych pozostałości, nie brudzi kominka i nie wywołuje jego korodowania. W czasie spalania brykiet nie emituje prawie wcale dymu, ale generuje efektowny płomień.