Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/e-sekator.pl/includes/menu.inc).

Jak przyrządzać potrawy oszczędnie? Jest sporo ciekawych sposobów na niedrogie domowe gotowanie. Poznaj najistotniejsze z nich

Artykuły

Gotowanie to codzienność, coś z czym mamy kontakt codziennie. Są mimo to osoby, które nie gotują zupełnie, zamiast tego jedzą na mieście. Pozostali gotują sporadycznie, bo czasem im się nie chce, więc wolą przykładowo zamówić jedzenie. Przewaga jednak ludzi przyrządza potrawy, bo tak jest z reguły taniej.
sałatka
Author: Jean L.
Source: http://www.flickr.com
Niestety, nie zawsze tak jest, jak więc sprawić, by nasze zwykłe gotowanie było jak dogodne cenowo. Przede wszystkim bardzo dobrym sposobem jest ustalić jadłospis na tydzień. W ten prosty sposób pozbędziemy się zostawiania odpadków, które możemy wykorzystać kolejnego dnia. Na myśl nachodzi tu niezwykle prosty przykład, który mnóstwo z nas zna z autopsji. Dotyczy on znanych zup domowych, a więc niedzielny rosół i poniedziałkowa pomidorówka. Powinniśmy notować wydatki na jedzenie. Tego typu lista może nam posłużyć w określeniu kosztów miesięcznych na zakupy żywieniowe. W podobny sposób przede wszystkim znajdziemy tak zwane „czarne dziury” niepotrzebnych kosztów.
Zupa cebulowa
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony


Generalnie bardzo dobrym sposobem jest zbieranie rachunków i notowanie każdego z wydatków. Warto także wykorzystać resztki. To znaczy, że warto tez pomyśleć o resztkach,które pozostają ze składników przygotowywanych dań. Na przykład taka tego typu sytuacja zachodzi w czasie przygotowania panierki do koletów. W tego rodzaju sytuacji zazwyczaj wyrzuca się mąkę, a tak naprawdę możemy wsypać ją do opisanego pojemnika, żeby przy kolejnym panierowaniu mieć ją pod ręką. Wiele takich akcji mamy szansę również robić przy robieniu sałatek na przykład sałatki jajecznej. Jeżeli jajek będzie za dużo powinniśmy je przechować w lodówce i dodać do kolejnej potrawy. Więcej: przepisy na smaczne sałatki.



Korzystnie jest zrobić przetwory i jednocześnie uniknąć półproduktów, które przecież sami możemy przygotować. A jaka to radość i satysfakcja, kiedy będziemy prezentować przykładowo dżem domowej roboty, który na gościach i domownikach zrobi lepsze wrażenie niż taki kupiony ze sklepu. Tak samo należy pomyśleć o odmiennych produktach,przykładowo surówka zrobiona własnoręcznie będzie tańsza niż kupiona w sklepie.

Jeżeli interesuje Cię niniejszy tekst, to bez ociągania kliknij tutaj i przeczytaj dodatkowo inny równie absorbujący pełen opis.

W końcu na koniec kolejna bardzo praktyczna rada, to zrobienie zakupów w paczkach zbiorczych. Tego typu planowanie umożliwi nam określenie, jak wiele chcemy jedzenia w konkretnym miesiącu. Równocześnie unikniemy w taki sposób wyrzucania jedzenia.

Zobacz również: .