Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/e-sekator.pl/includes/menu.inc).

Olej z kokosa, olej lniany

Artykuły

Len znany jest ze swoich wartości już od czasów zamierzchłych. Współcześnie olej z nasion lnu tłoczony na zimno, stosowany jest do celów zdrowotnych, kosmetycznych, kucharskich. Z kolei wyciskany na gorąco, posiada przeznaczenie techniczne do wytwórczości farb, lakierów, pigmentów, kitu i kalafonii artystycznych.

Olej kokosowy
Author: Phu Thlnh Co
Source: https://www.flickr.com
Zawarte w nasionach lnu składniki mają oddziaływanie ochraniające otoczkę śluzową systemu pokarmowego. Wyciskany na zimno z siemienia lnianego olej lniany niesie ogromnie dużo kwasów omega-3. Badania naukowe wskazują, iż właściwa ilość w diecie omega 3 może być medykamentem, również działać zapobiegawczo na sporo schorzeń powiązanych z pracą mózgu, takich jak chandry, lub dolegliwości maniakalno-depresyjne, oraz schorzenie Alzheimera.



Jeżeli używamy olej (zobaczysz) lniany, swobodnie uzyskamy odpowiednie stosunki omega 3. A jeżeli poza tym skonsumujemy porcję ryb parę razy w tygodniu, możemy być spokojniejsi o nasze zdrowie. Aby olej nie stracił swoich cennych własności, powinien być dobrze wytwarzany i przechowywany (więcej). Musi być przechowywany w ciemnych butelkach, bo pod wpływem oświetlenia zaczyna się psuć i oksydować. Olej lniany powinien posiadać ciekłą spoistość i być znakomicie przejrzysta. absorbuje różne wonie, wobec tego powinno się opakowania dokładnie zamykać.

Nie rezygnuj - kontynuuj wyszukiwanie (http://boxkitchen.pl/diety/) interesujących Cię wątków. Wyszukasz ich stosunkowo sporo na naszej następnej witrynie. Zapraszamy!

Oleje (Zdrowystragan - sklep z ekożywnością) należy trzymać w temperaturze nie większej niż 15o C, lecz perfekcyjne warunki zagwarantuje im temperatura + 4 do +8o C. Oleju lnianego nie powinno się wykorzystywać do obróbki kulinarnej, jedynie spożywać na zimno, jako uzupełnienie do posiłków.

Doskonały olej kokosowy odnalazł przeznaczenie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, dzięki swoim cechom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Jest najważniejszym środkiem na odchudzanie. Umożliwia bowiem pozbyć się nadwagi gdyż nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczu, lecz jest użytkowany do produkcji werwy i spalania kalorii.
Najzdrowszym olejem kokosowym jest taki wyciskany na zimno. W temperaturze do 26 stopni C olej kokosowy (olej kokosowy - oferta) zachowuje formę stałą, jest białej barwy, posiada widoczny i nadzwyczaj miły koksowy zapach. W większej temperaturze staje się ciekły. Trzeba wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego.